Benvingut al Quiz
dels petits gestos

Plantem les llavors del canvi!

I tu, com de sostenible ets?

A continuació et plantejarem un seguit de situacions en les quals hauràs de de contestar què fas.
Un cop hagis respost, podràs conèixer l'impacte mediambiental dels teus hàbits.
Respon amb sinceritat, l'important és aprendre i seguir fent camí junts!


* He llegit i accepto la Clausula d'Informació sobre Protecció de Dades.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics.
Habit 1
Estàs amb el mòbil, veus una recepta a Instagram i de sobte t'entra la gana. Vols preparar-te alguna cosa, però t'adones que la nevera és buida i decideixes anar a comprar. Faràs la llista de la compra abans?

Molt bona decisió! Si planifiques les teves compres, evites llançar aliments i estalvies gairebé uns 600€ l'any! Quin canvi, oi? A l'estat cada any es malbaraten més d'un milió d'aliments! Reduir el malbaratament alimentari és la primera solució per combatre el canvi climàtic, ja que segons el Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient representa el 10% de les emissions de CO2 globals.
Ep! Encara que no ho sembli, planificar les teves compres pot ajudar-te a estalviar gairebé uns 600€ l'any i evites llançar aliments. Quin canvi, oi? A l'estat cada any es malbaraten més d’un milió d'aliments! Reduir el malbaratament alimentari és la primera solució per combatre el canvi climàtic, ja que segons el Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient representa el 10% de les emissions de CO2 globals.
Habit 2
Et disposes a sortir de casa per anar a comprar. Portes les claus, la cartera i fins i tot les ulleres de sol! Però encara tens la sensació que t'estàs oblidant d'alguna cosa. Ah, la bossa de la compra! L'agafaràs?

Ara sí que pots anar a comprar tranquil! Les bosses reutilitzables són les que menys impacte mediambiental tenen. Si fas servir la teva bossa reutilitzable, deixaràs d’emetre en cada compra 46,3 g de CO2 eq. respecte a si fessis servir una bossa de paper d’un sol ús. Dit així, val la pena l'esforç, oi?
Ai aquesta mandra… Les bosses reutilitzables són les que menys impacte mediambiental tenen. Si fas servir la teva bossa reutilitzable, deixaràs d’emetre en cada compra 46,3 g de CO2 eq. respecte a si fessis servir una bossa de paper d’un sol ús. Dit així, val la pena fer el canvi oi?
Habit 3
Ets a la carnisseria i un cop t'has decidit entre les escalopes o els bistecs, se’t presenta un altre dilema: "T'ho embolico amb paper d’un sol ús o t'ho poso en una carmanyola?" – diu el carnisser -. Què faràs?

La Greta Thumberg estaria orgullosa de tu! En utilitzar la carmanyola, estàs deixant d'emetre en cada compra 255,7g de CO2 eq. Qui ho diria que es pot canviar el món amb una carmanyola, oi?
Ai ai ai... recorda que no hi ha planeta B! En utilitzar la carmanyola, evites utilitzar embolcalls d'un sol ús. Si fas servir el teu tupper reutilitzable en comptes dels envasos d'un sol ús de carnisseria, deixaràs d'emetre en cada compra 255,7g de CO2 eq. Qui ho diria que es pot canviar el món amb una carmanyola, oi?
Habit 4
Arribes a la secció de fruita, - quina varietat i quina pinta – penses. Veus una fruita que no és de temporada i quan et disposes a agafar-la, una veueta interior et diu "Ep, això no és de temporada!". Un altre dilema! Què faràs, l'agafaràs o triaràs una fruita de temporada?

Amb bon gust i sostenible, ho tens tot! A més d'estar més bones que mai, les fruites i les verdures de temporada també són més sostenibles! La dieta representa una emissió mitjana de 1.560 kg de CO2 per persona a l'any, segons un estudi elaborat per Barcelona Regional, amb la col·laboració d'Inèdit.
Això és una "red flag" de la sostenibilitat! A més d'estar més bones que mai, les fruites i les verdures de temporada també són més sostenibles! La dieta representa una emissió mitjana de 1.560 kg de CO2 per persona a l'any, segons un estudi elaborat per Barcelona Regional, amb la col·laboració d'Inèdit.
Habit 5
Quina pinta que fan els tomàquets, - ja ho diuen que els d’aquí són els millors – penses. Veus que hi ha unes bosses de malla al costat de les d'un sol ús, amb quines t'emportaràs els tomàquets?

Les inversions en el planeta són les millors! Cada cop que utilitzes una bossa de malla, estàs deixant d'emetre fins a 15.600 vegades menys emissions de CO2 eq. que amb les de paper d'un sol ús. La manera més sostenible és reutilitzar! Continua així!
Ep, que no costa res ser sostenible! Aquesta bossa de malla la podràs utilitzar en totes les compres i emetràs fins a 15.600 vegades menys emissions de CO2 eq. que amb les de paper d'un sol ús. La manera més sostenible és reutilitzar! Continua així!
Habit 6
Què toca comprar ara? - Els cherrys! -que vaig llegir a l'APP d'Ametller Origen que són molt saludables – penses. Veus que els pots agafar a granel o envasats, què faràs?

Has pres una decisió encertada, petit "Padawan" de la sostenibilitat! Cada cop són més els aliments que es poden comprar a granel, i és que tot són avantatges! Pots escollir la quantitat que t'emportes per assegurar no malbaratar aliments i, a més, t'estalvies l'envàs sempre que en portis un de reutilitzable. Ho petes, crack!
Això faràs? Cada cop són més els aliments que es poden comprar a granel, i és que tot són avantatges! Pots escollir quins t'emportes i, a més, t'estalvies l'envàs empre que en portis un de reutilitzable. A la següent, ja saps!
Habit 7
Demà et quedes tot el dia a la feina i has d'agafar un plat preparat per dinar. Dubtes entre el que té l'envàs de plàstic d'un sol ús i el que té un envàs sostenible fet de cartó i amb un 80% menys de plàstic d'un sol ús. Amb quin dels dos et quedaràs?

Superbé, ets tot un exemple! Si prioritzes els envasos sostenibles, reduiràs la teva petjada mediambiental cada cop que menges. Els envasos alimentaris constitueixen una gran proporció dels residus plàstics d'un sol ús que enviem al medi ambient i només es recicla aproximadament el 9% del plàstic produït. Es cremen un 12% i el 79% restant s'acaba a les deixalleries o a altres llocs, segons dades de Nacions Unides.
Error! Si prioritzes els envasos sostenibles, reduiràs la teva petjada mediambiental cada cop que menges. Els envasos alimentaris constitueixen una gran proporció dels residus plàstics que enviem al medi ambient i només es recicla aproximadament el 9% del plàstic produït. Es cremen un 12% i el 79% restant s'acaba a les deixalleries o a altres llocs, segons dades de Nacions Unides.
Habit 8
Tens ja tota la compra feta i arriba el moment de passar per caixa. La caixera escaneja tots els productes i et diu l'import que has de pagar. Un cop fet el pagament, demanes el tiquet de compra o has marcat l'opció de rebre'l online?

Aquestes accions donen vida! Gràcies a gent com tu hem estalviat en un any gairebé 40.000 kg de paper!
Has provat de rebre'l en digital? Tot són avantatges, ja que a través de l'app d'Ametller Origen pots consultar el que et gastes en cada compra i els punts que has acumulat. Gràcies als clients que ja s'han passat al tiquet digital, hem estalviat en un any gairebé 40.000 kg de paper! Suma-t'hi!
Habit 9
Arribes a casa, reculls tota la compra i et poses a preparar la recepta que abans has vist a Instagram. Has gastat tot un pot de bonítol per fer unes empanades, què faràs amb el pot, el rentaràs per reutilitzar-lo o el llençaràs al contenidor de reciclatge?

Aquestes accions donen vida! En reutilitzar aquests envasos, podràs donar una nova vida a un vidre que de no ser així hauria de ser tractat per reciclar-lo. Dóna-li més vida al vidre!
A aquest pot encara li quedava molta vida! En reutilitzar aquests envasos, podràs donar una nova vida a un vidre que de no ser així hauria de ser tractat per reciclar-lo. Dóna-li vida al vidre!
Habit 10
Les empanades estaven delicioses, però les has preparat amb gana i n'has fet de més, cap problema! Guardes la que t'ha sobrat i te l'emportes demà a la feina. Però ep! Amb què l'embolicaràs? Amb paper de plata o amb un embolcall de roba reutilitzable?

Ara, ara! Aquí l'has clavada! L'únic residu que hauria de quedar de les empanades haurien de ser les molles! Molt bona feina!
Volies embolicar l'empanada i t'has acabat embolicant tu! L'únic residu que hauria de quedar de les empanades haurien de ser les molles! No t'emboliquis i fes el canvi!